Sinopsi

El Troll Wall és la cara de roca vertical més alta d'Europa en la qual podem trobar l'emblemàtica Ruta Fiva, que mai no s'ha esquiat abans que Kilian Jornet ho provés el 2018. Descobreix el viatge de Kilian per convertir-te en un dels millors esquiadors de pendent del món i com va aconseguir descendre una ruta desafiant als Alps noruecs.

La línia per on transcorre la ruta Fiva em va cridar l'atenció des que em vaig mudar a Noruega però he trigat més de dos anys en trobar el dia perfecte per intentar el descens"  

Data de l'activitat

17 de febrer de 2018

El lloc

La vall de Rauma (Romsdal, Noruega), amb grans parets a banda i banda considerats un paradís per a l'escalada en roca a l'estiu i l'escalada en gel a l'hivern amb murs d'entre 500 i 1000 metres d'alçada. Encara que pugui semblar un lloc ideal per escalar també hi ha possibilitats per l'esquí.

El repte

Descens amb esquís per la Ruta Fiva, situada al Trolltind (Noruega), on es localitza el Troll Wall, la paret vertical més alta d'Europa.

El descens

El cim està a 1.788 m, la part inferior de la cara, a 100 m. El fons de la baixada, a 25 m. Així que són 1.688m de línia esquiable. La inclinació mitjana és al voltant de 50°.

La peça

En el documental es narra aquest primer descens però també la progressió de Kilian Jornet com a esquiador de pendent. Així, compta amb els testimonis d'esquiadors destacats del sector com Vivian Bruchez, mentor de Kilian Jornet.

En Kilian explica...

"Vaig anar a fer un reconeixement de la ruta i em vaig adonar de seguida que les condicions eren molt bones, havia de provar sí o sí. La part superior és probablement la més complicada, ja que són els 200 m més verticals que he esquiat mai. Després venien uns 400 m de couloir força estret i a continuació 100 m amb seccions més esquiables però amb algunes parts molt gelades i verticals. És una ruta molt exposada on has d'estar molt concentrat, però al final el resultat va ser molt satisfactori"

RUTA FIVA

1.700 m

55º- 60º d'inclinació mitjana

5h40 en pujar i baixar

El descens està dividit en 4 parts

1- Des del cim fins al pas: des del cim cap al sud seguint un couloir i de peu el més a prop possible de la carena, 5 m pendent amunt per passar. Esquí fàcil amb una mica d'esquí sec. 80m-40-45 °

2- Des del pas / bretxa un rappel (40m) cap avall, després una petita aresta esquiant i entrant en un petit couloir fins a una caiguda de gel per fer un segon ràpel (40m). 200m-60 °

3- Alguns girs molt pronunciats en una cara exposada a 60° per entrar en un couloir llarg i estret a 50-55 ° per 500 m. Després es torna més gran i menys empinat fins que es converteix en una caiguda de gel vertical, abans vaig creuar el couloir per entrar en una petita cova sota de la paret nord i escalar 10 m, fàcil però costerut i súper exposat.

4- Els 900 m més baixos són menys costeruts, de mitjana 45°, però amb seccions curtes amb molta freqüència amb gel blau. I és molt fàcil perdre's.

Des d'allà hi ha dos girs cap al riu i un minut de tornada al cotxe. Vaig trigar 5h40 minuts per completar el repte.

Descarrega el PDF amb descripció de la imatge

El material